Védőoltások

2013.04.10 00:00

Cikksorozatunk első részében arról adtunk tájékoztatást, hogy mikor és hogyan forduljunk állatorvoshoz. A most megjelenő cikkünkben – tekintettel a tavaszra – a védőoltások fontosságáról olvashatnak.

Az állatorvosi munka meglehetősen sokrétű: egy állatorvosnak a szakmán belül foglalkoznia kell az élelmiszerhigiéniával, járványvédelemmel (az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségekkel is), illetve komoly államigazgatási feladatai vannak az állatgyógyító tevékenység mellett. Ez utóbbi két nagy csoportra osztható: a betegség megelőzési tevékenységre, és a betegségek gyógyítására.

Számos, de sajnos nem elég állatbetegség ellen tudunk védőoltásokkal (vakcinázással) védekezni. Azok ellen a betegségek ellen célszerű vakcinázni kedvenceinket, amelyeknek a gyógyítása nehéz, gyakran eredménytelen, és gyógyulás után is nagyon komoly szövődmények maradhatnak vissza. Az egyes állatfajainknak más-más ilyen jellegű fertőző betegségei vannak, így ezeket célszerű állatfajonként külön-külön áttekinteni.

A vakcinázásoknak vannak alapszabályai. Amennyiben egy adott betegség ellen még nem volt vakcinázva az állat, úgynevezett alap immunizálást végzünk, melynek lényege, hogy a megfelelő védőoltást 14 nap különbséggel két alkalommal adjuk be. Ennek az a célja, hogy a szervezet kellően megismerkedjen az adott kórokozó alkotóelemeivel, és ezt az információt tartósan el tudja raktározni. Az alapimmunizálás után évenkénti emlékeztető oltás szükséges, ennek hiányában a kialakított védettség elvész. A továbbiakban egyes kedvtelésből tartott állatfajok olyan fertőző eredetű betegségeit tekintjük át, amelyek ellen védőoltásokkal tudunk védekezni.

Kutya

Az ebeknél kötelező és ajánlott védőoltások vannak.

1. Veszettség

A veszettség vírusos eredetű, súlyos agy-, és gerincvelő gyulladásban megnyilvánuló betegség, mely az esetek túlnyomó többségében halálos kimenetelű. A veszettség iránt az összes melegvérű faj fogékony, beleértve az embert is! Éppen ezért a vakcinás védekezés ebek esetében kötelező (81/2002. FVM rendelet). A jogszabály szerint a három hónapos kort betöltött ebet 30 napon belül vakcinázni kell, amit hat hónap múlva meg kell ismételni. Felnőtt kutyát évente be kell oltatni veszettség ellen. A védőoltás elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után!

2. Parvovírusos bélgyulladás

A fiatal kutyák elhullásának egyik leggyakoribb okozója, de az idősebb kutyák is megbetegedhetnek. Bevezető tünetei: levertség, láz, ismétlődő hányás, majd véres, bűzös hasmenés, kiszáradás, végül elhullás.

3. Szopornyica

Többnyire hevenyen lezajló, néha azonban elhúzódó, lázas betegség, mely a nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri, esetleg bőrkiütéses tünetekben nyilvánul meg. A középkorú és az idős kutyák is megbetegedhetnek, és belepusztulhatnak, így a védőoltás a kutya élete végéig szükséges.

4. Kennelköhögés

Enyhe lázzal, köhögéssel, a felső légutak hurutjával járó betegség, melyhez igen gyakran baktériumos szövődmények társulnak. Elsősorban fiatal kutyák betegednek meg, gyógykezelésük hosszadalmas, szövődményekkel terhelt.

5. Rubarth-kór (fertőző májgyulladás)

Heveny lefolyású, gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal, a vérerek károsodásával és esetenként vérzéses agyvelőgyulladással járó betegség.

6. Leptospirozis

Az előzőektől eltérően ezt baktérium okozza, az emberre is veszélyes megbetegedés. Tünetei: magas láz, sárgaság, máj és vesekárosodás, esetenként idegrendszeri károsodás, hányás, hasmenés, véres vizelet és bélsár is lehet. A kutya lehet a kórokozó tünetmentes hordozója,  és ezáltal fertőzésforrás az ember számára!

7. Lyme kór

Szintén bakteriális eredetű betegség, amit kullancs terjeszt. Általában idült lefolyású, tünetei jellegtelenek, a kullancs csípése után több hónappal is jelentkezhetnek, gyakran szövődményes. Több héten át tartó antibiotikumos terápia mellett is az esetek 30%-ában az állat elhullásához vezet.

8. Herpesvírus okozta betegség

Újszülött kölyökkutyákban súlyos, többnyire halálos kimenetelű, néhány hetes korúakban légzőszervi tünetekben, vemhes szukákban pedig magzatkárosodásban, illetve vetélésben megnyilvánuló betegség. A tenyészállatok vakcinázása mindenképpen ajánlott.

Javasolt oltási program kölyök kutyáknak:

  • 6 hetes korban: parvovírusos bélgyulladás 1. oltása
  • 8 hetes korban: parvovírusos bélgyulladás ismétlő oltása
  • 10 hetes korban: kombinált 1. oltása (szopornyica, Rubarth-kór, kennelköhögés, leptospirozis, parvovírus)
  • 12 hetes korban: kombinált ismétlő oltása
  • 14 hetes korban: veszettség 1. oltása
  • 16 hetes korban: Lyme –kór 1. oltás
  • 18 hetes korban: Lyme-kór betegség elleni ismétlő oltás
  • 10 hónapos korban: veszettség ismétlő oltása

Emlékeztető oltások felnőtt kutyáknak évente:

  • kombinált + veszettség oltás
  • Lyme-kór elleni oltás