Védőoltások 2. (macska, görény)

2013.04.10 00:00

Sorozatunk első részében arról adtunk tájékoztatást, hogy mikor és hogyan forduljunk állatorvoshoz, a második részben a védőoltások fontosságáról olvashattak és a kutyák azon fertőző betegségeit soroltuk fel, amik ellen védőoltással tudunk védekezni. Továbbá a második részben a kölyökkutyák oltási programját, majd az évenkénti ismétlő oltásokat is megbeszéltük. Ebben a rovatban a kutyán kívüli társállataink védőoltásairól lesz szó.

Macska

1. Panleukopenia (macskák fertőző gyomor- és bélgyulladása)

A macskák és a macskafélék nagy ragályozó képességű, lázas általános tünetekkel, hasmenéssel, hányással, kiszáradással járó vírusos eredetű fertőző betegsége. Világszerte előfordul, hazánkban is régóta ismert. A fertőzés közvetlen érintkezéssel vagy közvetett úton igen gyorsan terjed. 4-5 napig tartó lappangás után alakulnak ki a fent említett tünetek. A gyógyítás csak tüneti, nagyon fiatal korban adott védőoltással megelőzhető a betegség.

2. Calicivírus okozta nátha (macska nátha)

Heveny lefolyású, náthás tünetekkel, a szájnyálkahártya gyulladásával és kifekélyesedésével járó vírusos megbetegedés. Az állatok közvetlen érintkezéssel, illetve nyál útján a légutakon vagy szájon át fertőződnek (ivarzási időszak!). A betegségre jellemző a kétfázisú lázgörbe, melynek tünetei: az első fázisban csak étvágytalan, kedvetlen a beteg, majd egy-két nap elteltével kialakuló második fázisban nyálzás, tüsszögés, könnyezés, orrfolyás, a száj- és torok nyálkahártyájában hólyagok, fekélyek alakulhatnak ki, ami miatt a nyelés fájdalmassá válik. A beteg állatok gyógykezelése tüneti. A betegség kialakulása védőoltással megelőzhető.

3. Fertőző rhinotracheitis (macskák fertőző felső légúti betegsége)

A macskák lázas általános tünetekkel és a felső légutak gyulladásával járó, nagyon ragályos megbetegedése, melyet herpes vírus okoz. A beteg állatok a vírust az orrváladékukkal ürítik, a fertőzés közvetlen érintkezéssel és a levegő közvetítésével is terjed. Vemhes állatokban vetélést okozhat. A néhány napos lappangás után a lázas állatok étvágytalanok, könnyeznek, orrfolyásuk van, nyálzanak, tüsszögnek, köhögnek, a kötőhártya gyulladása következtében a szemhéjakat összetapaszthatja annak savós, majd gennyes váladéka, az orrjáratok eldugulhatnak. A betegség gyógykezelése tüneti, védőoltással szintén elkerülhető annak kialakulása.

4. Veszettség

A veszettség vírusos eredetű, súlyos agy-, és gerincvelő gyulladásban megnyilvánuló betegség, mely az esetek túlnyomó többségében halálos kimenetelű. A veszettség iránt az összes melegvérű faj fogékony, beleértve az embert is! A vakcinás védekezés macskák esetében ugyan nem kötelező, de nagyon ajánlott a gazda érdekében is!

5. Macskaleukosis (macska leukémia)

Idülten lezajló, a nyirok- és a vérképzőrendszer vírusos megbetegedése, mely gyakran daganatok képződésével jár. Előfordulása hazánkban is gyakori, minden korú állat fogékony a betegségre. A tünetek változatosak: étvágytalanság, vérszegénység, ismétlődő lázas periódusok, daganatok (főleg az emésztő csatornában, szájüregben), esetleg máj és lép megnagyobbodás, majd a veseelégtelenség tünetei kerülnek előtérbe. A betegség hetekre, hónapokra elhúzódhat, és a biztos halálhoz vezet. Gyógykezeléssel az állatok élete jó esetben egy-két hónappal meghosszabbítható, védőoltással viszont megelőzhető a bántalom.

6. Fertőző peritonitis (macskák fertőző hashártya gyulladása)

Igen gyakori előfordulású, többnyire idült lefolyású, lázas általános tünetekkel, a savóshártyák gyulladásával járó vírus okozta sorvasztó betegség, mely az állat elhullására vezet. A betegségnek két formája van: a száraz és a nedves forma. A száraz formában belső szemgyulladás, veseelégtelenség, görcsök figyelhetők meg, a nedves formában pedig a testüregekben nagyobb mennyiségű jellegzetes színű és állagú savószerű anyag halmozódik fel, mely légzési nehézségeket is okozhat. A betegség gyógyítása kilátástalan, a vakcinával történő megelőzés az egyetlen lehetőség.

7. Javasolt oltási program kölyök macskák részére:

  • 8 hetes korban: Kombinált oltás (Panleukopenia, Macskanátha, Fertőző rhinitracheitis ellen)
  • 10 hetes kor: Kombinált ismétlő oltás + Veszettség oltás
  • 12 hetes kor: Leukosis oltás
  • 14 hetes kor: Leukosis ismétlő oltás
  • 16 hetes kor: Fertőző hashártya gyulladás elleni oltás
  • 18 hetes kor: Fertőző hashártya gyulladás elleni ismétlő oltás

8. Évenkénti emlékeztető oltások:

  • Kombinált oltás + Veszettség oltás, Leukosis oltás, Fertőző hashártya gyulladás elleni oltás

 

Görény

A kedvtelésből tartott görény, mint családtag, az utóbbi években terjedt el jelentősebb módon. A vakcina gyártók a görények népszerűségének növekedését még nem követték kézzel fogható módon, bár több kifejezetten görényeknek szánt vakcina már kísérleti stádiumban van. Per pillanat csak olyan fertőző betegségeik ellen tudunk védekezni, amelyek a kutyákat is megfertőzik.

1. Szopornyica

2. Leptospirosis

3. Veszettség

4. Javasolt oltási program kölyök görényeknek:

  • 8 hetes kor: kutya kombinált oltás
  • 10 hetes kor: kutya kombinált ismétlő oltás
  • 12 hetes kor: veszettség oltás

5. Évenkénti emlékeztető oltások:

  • Kombinált + veszettség oltás