Röntgendiagnosztika a Salgótarjáni Állatgyógyászati Centrumban

2013.04.10 00:00

Már régóta szerettük volna bemutatni az országos viszonylatban is szakmailag elismert Radiológiai Részlegünket, de mindig fejtörést okozott, hogy hogyan is lehet rövid terjedelemben egy egész tudomány területet érdekesen bemutatni a laikus és esetenként kedvencükért izguló gazdiknak. Nos, a sok gondolkodás, töprengés után úgy döntöttünk, hogy nem az unalmas gépleírásokkal, a röntgen kép keletkezésének bonyolult fizikai és kémiai levezetésével, hanem sokkal inkább az állatorvosi röntgenvizsgálat menetével próbáljuk megismertetni a gazdikat.

A röntgenvizsgálat – ami egy látható kép alkotása az élő szervezet nem látható részeiről – a kiegészítő vizsgálatok csoportjába tartozik. Milyen esetekben vehetjük igénybe a röntgensugárzás segítségét? Akkor, ha segít a pontos diagnózis felállításában:

  • szűrővizsgálatoknál egészséges állatokban (pl. csípő- vagy könyökízületi dysplasia)
  • különböző betegségek gyógyulási folyamatainak időbeli nyomon követése esetén (pl. csonttörések, különböző nyelőcső-, gyomor-, bél-, tüdő-, szívbetegségek esetében)
  • ha a beteg kórelőzményéről nincs elégséges információnk, vagy azok ellentmondásosak
  • ha a kórelőzmény és/vagy a tünetek alapján sok szóba jöhető betegség közül kell azok számát leszűkíteni a valós problémára (pl. heveny bélgyulladás vagy bélelzáródás).

A röntgen vizsgálat menete szigorú protokoll szabályok szerint zajlik. Azt, hogy az állatot éber, nyugtatott vagy speciálisan bódított állapotban kell röntgenezni, az alábbi szempontok szerint döntjük el: milyen az állat általános állapota, az együttműködő készsége, a vizsgálat mire irányul, a kórelőzményi adatok és a tünetek melyiket indokolják, ún. natív vagy kontrasztanyagos vizsgálatot végzünk-e. Akár éber, akár bódult állapotban az állat rögzítése szakképzett személyzettel történik. A speciális úszólapos technológiával működő asztal – amire az állatot fektetjük a vizsgálathoz – segít a pontos testrész pozícionálásában. Minden munkafázist a sugárvédelmi előírások szigorú betartásával végzünk (ólom ruházat, ólom borítás a nyílászárókon, sugárelnyelő fal stb.). Ezért az exponálás is külön helységből történik. Az elkészült felvételt egy automata előhívó berendezéssel tesszük láthatóvá, ami után a lelet kiértékelésére azonnal sor kerülhet. És hogy mi a titka a radiológiai diagnosztikai sikereinknek? A recept: végy egy kiváló nagyfrekvenciás röntgen készüléket, pontos beállításokkal és tökéletes fototechnikai berendezésekkel készíts nagyszerű képet és a folyamatos magas szintű továbbképzéseken elsajátított tudással értékeld a felvételt.

A cikk végén pedig rántsuk le a leplet néhány, már-már városi legendának is beillő téves információról! Egy db röntgenfelvétel Radiológiai Részlegünkön 3500.- Ft-ba kerül. Amennyiben több felvételt kell készíteni (pl. az állat nagysága miatt, elváltozás pontos térbeli meghatározása miatt stb.), a második felvételtől képenként 3000.- Ft az ára. Ez az ár nem tartalmazza a vizsgálathoz esetlegesen szükséges nyugtatás költségét (mely alapesetben, az állat méretétől függően 2-3000.- Ft), a lelet értékelését (2800.- Ft), továbbá a diagnózis felállítása utáni terápia költségét.

Összegezve tehát: a röntgenezés nem egy gyógyító eljárás, hanem abban segít, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani találgatások helyett, ezáltal a gyógyuláshoz vezető út lerövidüljön, kezelése célirányos és költségkímélő legyen.